Sijoittaminen

Onko säästötilille kertynyt euroja? Miksipä et laittaisi niitä poikimaan! Sijoittaminen on ehdottomasti paras tapa saada kertyneet säästöt tuottamaan ja mitä aikaisemmin tuumasta toimeen ryhtyy, sitä parempaan lopputulokseen pääsee, kun tarkastelussa ovat pitkän tähtäimen sijoitustavoitteet.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan sijoittamisella tarkoitetaan erilaisten rahoitusinstrumenttien ostamista ja myymistä tuottotarkoituksissa. Sijoittaa voi esimerkiksi arvopapereihin, rahastoihin, joukkovelkakirjoihin ja kiinteistöihin.

Kuka voi ryhtyä sijoittajaksi?

Toisin kuin moni ehkä kuvittelee, sijoittajaksi voi vallan mainiosti ryhtyä ilman jättimäistä rahamäärää tai vuosien kokemusta arvopaperimaailman käänteistä. Sijoittamisen voi – ja se kannattaakin – aloittaa maltillisella rahasummalla. Tällä tavoin mahdollisesti kivikkoiseen alkuun ei uhraudu suuria summia ja myöhemmin, kun pelissä on enemmän rahaa, sudenkuopat osaa jo välttää pienestä harjoituksesta kertyneen kokemuksen ansiosta.

Sijoittaessa aina tietyn summan joka kuukausi, tapahtuu tuikitärkeä ajallinen hajautuskin kuin itsestään: tämä on pitkän tähtäimen sijoitussuunnitelmissa ensiarvoisen tärkeää ja takaa parhaat mahdolliset todennäköisyydet hyviin ja tasaisiin tuottoihin.

Alkuun pääsee rahastoilla

Mikäli oma pärjääminen pörssikurssien maailmassa epäilyttää, on rahastosijoittaminen loistava tapa ottaa ensiaskeleet sijoittamisen maailmassa. Se on totta kai paras keino rahan säästämiseen myös kenelle tahansa, jolle pörssikurssien seuraaminen tai yritysten kommervenkkeihin tutustuminen ei ole mieluista ajanvietettä: uppoaahan menestyvään osakesijoittamiseen olennaisena osana kuuluvaan kurssien ja yritysten seuraamiseen luonnollisesti jonkin verran aikaa jopa päivittäisellä tasolla – etenkin, jos ja kun seurattavia yrityksiä on useampia.

Sijoitusrahastoon ei aikaa taikka vaivaa kulu, eikä rahastoihin sijoittaminen myöskään kysy taitoa tai osaamista arvopapereiden saloista. Käytännössä sijoitusrahasto tarkoittaa sitä, että eri sijoittajien varat kerätään yhteen ja sijoitetaan sitten useisiin eri kohteisiin. Rahastosäästäjä ostaa siis sijoitusrahastosta rahasto-osuuksia ja hänestä tulee näin rahaston osuudenomistaja.

Rahastojen hoidosta vastaa ammattilainen

Rahastosijoittamisen kohteita ovat esimerkiksi osakkeet, korkosijoitukset sekä muut arvopaperit. Yhdessä nämä eri kohteet muodostavat rahaston. Sijoituskohteita on useampia siitä syystä, että riski on tällä tavoin hajottamalla pienempi kuin silloin, jos varat sijoitettaisiin suoraan johonkin yksittäiseen markkinoilla olevaan kohteeseen. Rahastojen hoidosta vastaavat rahastoyhtiön palkkalistoilla olevat sijoitusalan ammattilaiset, joten rahastosijoittajan ei tarvitse huolehtia kimuranteista yksityiskohdista: varat sijoitetaan hänen puolestaan sijoitetun rahaston sääntöjen mukaisesti.

Rahastoon sijoittamisen etuja ovat sen helppous ja riskittömyys sekä mahdollisuus ostaa ja myydä osuuksia nopeasti. Rahastosijoittamisen voi aloittaa vaikkapa alle 1000 euron suuruisellakin summalla, mikä tekee siitä varteenotettavan vaihtoehdon vieläkin useammalle sijoittamista pohtivalle.

Sijoitusrahastojen ja osakesijoittamisen välimuotoja ovat ETF-rahastot eli pörssinoteeratut rahastot. Sijoitusrahastoilla aloittanut tuleva taloushai voi mainiosti siirtyä sijoittamaan näihin rahastoihin välietappina ennen osakkeisiin sijoittamista. ETF-rahaston osuuksilla käydään kauppaa pörssissä osakkeiden tapaan. Pääomaa ja aikaa tarvitaan usein enemmän kuin muihin rahastotyyppeihin, mikä valmentaa hyvin osakekauppoja varten.

Pörssi tarjoaa suurimmat tuotot

Mikäli syvällisempi vihkiytyminen sijoitusmaailman käänteisiin kiinnostaa ja sijoitettavaa rahaa on ehkä päässyt kertymään jo mukavissa määrin, on osakkeisiin sijoittaminen ilman muuta varteenotettava vaihtoehto. Pörssiosakkeet tuottavat rahastoja paremmin, mutta niissä on toisaalta myös riskinsä.

Osakesijoittaminen eli pörssisijoittaminen tarkoittaa sijoittamista pörssissä noteerattuihin yhtiöihin. Ostaessaan osakkeen sijoittaja ostaa osan yritystä. Pahimman mahdollisen tilanteen eli konkurssin sattuessa kohdille sijoittaja ei kuitenkaan joudu maksumieheksi, vaan sijoituksen riski rajoittuu aina sijoitettuun pääomaan. Ikävimmässä ääritapauksessa osakkeen arvo voi siis laskea nollaan.

Vaatimuksena kärsivällisyys

Osakkeisiin sijoitettavan rahan tulisi olla sellaista, joka saa lepäillä rauhassa useiden vuosien ajan: pörssikurssit sahaavat ylös ja alas, mutta pidemmällä aikavälillä suunta on aina ylöspäin. Suositeltavaa olisi pitää rahat kiinni osakkeissa vähintään viiden vuoden ajan. Pitkäjänteisyys on siis osakesijoittajalle tärkeä ominaisuus.

Aloittelijan kannattaa aloittaa osakesijoittaminen maltillisesti ja kehittää ennen kaupankäynnin aloittamista kestävä sijoitussuunnitelma. Hajautus vähentää tuottoa, mutta ennen kaikkea riskiä: kaikkien yritysten osakkeet eivät nouse, vaikka kokonaissuunta onkin nousujohdonteinen ja erot parhaiden ja huonoimpien yritysten välillä ovat todella suuria. Sijoittamalla kaikki rahansa yhteen ja samaan yhtiöön voi kyllä äkkirikastua, mutta myös menettää ryminällä sijoitetut rahansa. Siksi hajautus on ensiarvoisen tärkeää: suositeltavaa on hankkia jokusen, vaikkapa viiden eri toimialalla toimivan yhtiön osakkeita.

Sijoittaa voi myös fyysisiin kohteisiin

Pörssiä tai rahastoja perinteisempiä sijoituskohteita ovat Suomessa kiinteistöt sekä metsät. Kumpikin tuottaa mukavasti ja tasaisesti, mutta hankintaan tarvitaan varsin suuri määrä rahaa.

Sijoitusasunnon idea on, että sijoittaja ostaa asunnon vuokratakseen sen eteenpäin. Vuokratuloilla saa parhaimmillaan katettua lainalla ostetun asunnon lyhennykset kokonaisuudessaan, jolloin asunnon vuokralainen maksaa käytännössä lainaa pois sijoittajan puolesta. Tämän lisäksi tuottoa syntyy asunnon mahdollisesta arvonnoususta: aikanaan pois myydessä asunto on arvokkaampi, kuin ostohetkellä.

Metsään sijoittaminen voi hyvinkin olla oiva lisä hajautettuun sijoitussalkkuun. Metsäsijoitus takaa vakaan tuoton, joka ei ole riippuvainen yleisestä talouskehityksestä samalla tavoin kuin muut sijoituskohteet. Metsään sijoitetaan tavallisesti suoraan ostamalla metsätiloja tai hankkimalla osuuksia yhteismetsästä. Sijoittaa voi myös metsärahastoon.

Fyysisiin kohteisiin sijoittaminen on melkeinpä aina pidemmän ajan sijoittamista. Asuntojen kohdalla on myös syytä huomata, ettei mistä tahansa asunnosta ole sijoitusasunnoksi. Parhaat kohteet myydään usein suorastaan silmänräpäyksessä, joten sijoittajan kannattaa seurata asuntomarkkinoita päivittäin.

Privacy Policy