Säästäminen

Usein kuulee sanottavan, että pankkitilillä olisi hyvä olla noin kahden kuukauden palkkaa vastaava summa rahaa puskurina tukalaa tilannetta tai yllättäviä menoja varten. Helpommin sanottu kuin tehty: rahan säästäminen ei aina tunnu helpolta eikä etenkään pienituloiselle välttämättä edes mahdolliselta.

Vaikka säästötili olisikin ajatuksena epärealistinen, kannattaa omia säästäjän siipiä kuitenkin kokeilla. Moni yllättyy siitä, kuinka pienellä vaivannäöllä palkasta jää kuin jääkin pieni osa säästöön ja kuinka nopeasti näistä pienistä osista saakin koostettua itselleen merkittävän tuntuisia summia. Kun pankkitili ei ammota tyhjyyttään kuukauden missään vaiheessa, voi elämään suhtautua stressittömämmin ja luottavaisemmin mielin: pienet vastoinkäymiset kuten pesukoneen rikkoutuminen tai eivät syökse koko taloutta raiteiltaan tai pakota kalliisiin pikavippeihin tai kannattamattomiin luotto- tai osamaksuostoksiin.

Asenne kohdilleen

Säästäminen ei ehkä ole lasten leikkiä, mutta sen ei myöskään tarvitse olla itkua ja hammastenkiristystä. Kun säästämiseen suhtautuu positiivisesti ja motivoivana haasteena tuskallisen riippakiven sijaan, varatkin alkavat kertyä kuin itsestään. Säästämiseen ei tarvita hulppeita tuloja tai osakesalkkua, vaan kuka tahansa voi ryhtyä kohentamaan talouttaan.

Menojen seuraaminen on kaiken A ja O

Säästäminen on todella haastavaa ilman totuudenmukaista käsitystä siitä, mihin rahaa itse asiassa palaa. Kuitenkin yllättävän usein palkka tuntuu vain katoavan johonkin, eikä monella meistä ole loppujen lopuksi kovinkaan selkeää kuvaa siitä, mihin rahaa oikeastaan käytämme. Tärkeä ensimmäinen askel tavoitteellisen säästämisen aloittamisessa onkin omien menojen tarkkailu ja niistä tietoiseksi tuleminen.

Tuloista ja menoista kannattaa pitää konkreettisesti kirjaa ja malttaa kirjoittaa jokainen pienikin ostos, vaikkapa kahvikupillinen työmatkalla tai pelikoneeseen sijoitettu euron kolikko, tunnollisesti ylös. Tämä auttaa ymmärtämään, kuinka mitättömän tuntuisista summista kasvaa nopeasti suuriakin menoeriä. Moni yllättyy varmasti siitä, kuinka paljon rahaa loppujen lopuksi uppoaa täysin turhiin asioihin, joita ostaa asiaa sen kummemmin ajattelematta tai harkitsematta. Kun tällaiset ostokset ja niiden vaikutuksen kokonaiskulutukseen näkee konkreettisesti, on ne helppo karsia pois euroja syömästä.

Budjetin avulla eroon heräteostoksista

Kun päässä on selkeä kuva siitä, mihin rahaa vaikkapa viikon tai kuukauden aikana kuluu, on seuraava askel budjetin tekeminen. Harkiten laaditussa suunnitelmassa pysyminen on huomattavasti helpompaa ja selkeämpää, kuin päätösten tekeminen hetken huumassa.

Budjetti on hyvä tehdä vaikkapa kuukaudeksi ja siihen on sisällytettävä ja eriteltävä kaikki kuukauden kulut niin, että siinä on myös mahdollista pysyä ilman kohtuuttomia ponnisteluita. Budjetin on siis oltava realistinen ja sisällettävä aivan pakollisten menojen lisäksi myös jonkin verran ”ylimääräisiä”, omaa elämänlaatua parantavia kuluja. Budjetissa on helpompi pysyä, kun vaikkapa elokuvakäynneistä tai ravintolaruokailuista ei tarvitse kieltäytyä kokonaan. Avainsana on kohtuus.

Heräteostoksia karsiakseen kannattaa ennen kauppaan lähtöä aina tehdä ostoslista, jossa myös pysyy. Ruokakauppaan ei myöskään koskaan saisi mennä nälkäisenä, sillä silloin tulee taatusti kahmittua ostoskoriin ainakin jotain ylimääräistä. Kaikkein järkevintä on suunnitella koko viikon ruokailut ja hankinnat kerralla ja jos vain logistiikka antaa myöten, hoitaa kaikki niihin tarvittavat ostokset kerralla. Kun kaupassa ei ravaa päivittäin, ei rahaakaan kulu huomaamatta ylimääräisiin herkkuihin tai muihin houkutteleviin ostoksiin.

Vähennä kulutusta ja valitse halvempaa

Rahaa säästäessä pienten valintojen merkitystä ei ole syytä väheksyä millään elämän osa-alueella. Etenkin useamman hengen perhe voi säästää todella tuntuvia summia järkevällä energiankäytöllä: sähköä säästämällä ja vedenkulutusta vähentämällä. Jos taloudessa on auto, kannattaa sitäkin käyttää hyvin harkitusti ja suosia ainakin lyhyemmillä matkoilla kävelyä tai pyöräilyä. Hintojen vertailu kannattaa niin ruoka- kuin vaatekaupassakin. Erilaisten tarjousten hyödyntäminen saattaa kannattaa, mutta mitään ei pitäisi ostaa siksi, että se on tarjouksessa. Toisinaan edullisempi vaihtoehto saattaa lisäksi löytyä myös muiden, kuin itse tarjoustuotteiden joukosta. Edullisia hankintoja voi tehdä myös hankkimalla uuden sijaan käytettyä, mahdollisuuksien mukaan.

Säästöjä kilpailuttamalla

Kilpailuttaminen on helppo tapa säästää rahaa ja eliminoida täysin turhia rahanreikiä. Edullisempien vaihtoehtojen löytämiseksi kannattaa kilpailuttaa ainakin puhelin-, sähkö- ja internetsopimuksensa. On suorastaan yllättävää, kuinka suurta taloudellista hyötyä kilpailuttamisesta joissakin tapauksissa on, joten omien sopimuksien tarkistaminen ja vaihtaminen edullisempaan on ehdottoman järkevää.

Siirrä rahaa sivuun aina tilaisuuden tullessa

Perintörahaa? Syntymäpäivämuistaminen sukulaiselta? Veronpalautuksia? Enemmän tai vähemmän yllättäviin lisätuloihin ei säästäessä ole järkevää suhtautua ylimääräisenä käyttörahana, vaan tervetulleena säästökassan täytteenä. Sen sijaan, että rahat, tai edes osan niistä, laittaisi sen kummemmin harkitsematta sileäksi saman tien, kannattaa mahdollisimman suuri osa siirtää suoraan säästöön. Suuremman kokonaissumman näkeminen säästötilillä palkitsee varmasti siinä missä pari puoliturhaa hankintaakin, pitkällä tähtäimellä varmasti enemmän.

Tavoitteet motivoivat

Säästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman helpolla tavoitteella, jotta sen saavuttaminen ei kaadu heti alkutekijöissä. Kirjoita tarkat luvut sisältävä säästötavoitteesi itsellesi muistiin ja pidä se kirkkaana mielessäsi budjettia suunnitellessasi ja arjen pieniä – sekä totta kai myös suuria – valintoja tehdessäsi.

Säästäminen on usein helpompaa, kun sitä tekee jotakin tiettyä asiaa varten. Rahaa siirtää mielellään sivuun, kun näkee jo sielunsa silmin itsensä niiden samojen rahojen turvin lentämässä kohti unelmien lomamatkaa tai pitkään haaveilemansa moottoripyörän selässä. Kunhan ei unohda, että sentissä todella on miljoonan alku!

Privacy Policy